Duurzaam beleggen = meer rendement en minder risico!

In de wereld van beleggen wint duurzaamheid snel terrein, en recente onderzoeken suggereren dat het kiezen voor duurzame beleggingen niet alleen gunstig is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Duurzaam beleggen blijkt namelijk meer rendement op te leveren dan niet-duurzaam beleggen.

Als we het hebben over een maatstaf om aandelenbeleggingen te vergelijk dan is de MSCI World index de meest gebruikte. Die index kent evenwel ook een duurzame variant zijnde de MSCI World SRI. De toevoeging SRI staat voor “Sustainable, Responsible and Impact investing”. In deze index zijn ten opzichte van de gewone MSCI world index bedrijven uitgesloten die niet voldoen aan bepaalde criteria zoals beleggingen in milieubescherming of het opwekken van duurzame energie. SRI kan ook verwijzen naar het vermijden van investeringen in wapens, tabak of onethische handelingen en tenslotte Impact; waarbij het sociale doel van de investering belangrijker is dan het behalen van rendement.

Onderstaand tref je overzicht van de rendement van beide indexen aan over een periode van 15 jaar.

Om bovenstaande wat inzichtelijker te maken hebben we een portefeuillevergelijk gemaakt waarbij er begin 2015 €10.000 wordt geïnvesteerd in een 100% belegging in de MSCI World index SRI of MSCI World index en wat het gemiddelde rendement en effectieve jaarrendement.

Kortom, duurzaam beleggen gaat niet alleen over het maken van ethische keuzes, maar het blijkt ook een slimme financiële zet te zijn. Beleggers die hun portefeuille diversifiëren met duurzame investeringen kunnen niet alleen bijdragen aan een positieve verandering in de wereld, maar ook profiteren van aantrekkelijk rendement op hun investeringen op de lange termijn. Het lijkt erop dat duurzaamheid en winstgevendheid hand in hand gaan, en dat maakt duurzaam beleggen een aantrekkelijke keuze voor zowel het geweten als de portemonnee.

Vragen?
Bel onze specialisten

0486 – 700215
Vrijblijvend afspraak maken
  • Actief vermogensbeheer
  • Uitstekende service
  • Persoonlijk en onafhankelijk advies