Benut uw jaarruimte en beleg fiscaal vriendelijk voor uw pensioen

Benut uw jaarruimte en beleg fiscaal vriendelijk voor uw pensioen

De Belastingdienst maakt het mogelijk jaarlijks een deel van uw bruto-inkomen opzij te zetten als eigen (aanvulling op het) pensioen. Wij leggen u in dit artikel uit hoe u de jaarruimte eenvoudig berekent en maximaal kunt benutten

Waar komt de jaarruimte vandaan?

In veel gevallen bouwt u pensioen op bij uw werkgever. Voor zelfstandigen (zzp-ers) ligt dit wat anders en dient zelf een potje voor later opgebouwd te worden. Een extra voorziening naast de AOW die u vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd ontvangt. U heeft de mogelijkheid om zelf pensioen op te bouwen. Veel mensen maken hier geen gebruik van omdat zij denken dat het staatspensioen (AOW) en werkgeverspensioen, als dat wordt opgebouwd, toereikend zijn.

Dit is (helaas) echter vaak niet het geval. Daarom biedt de overheid ruimte om zelf fiscaal gunstig een spaarpotje op te bouwen. Dit kunt u echter ook gebruiken als uw eerste twee pensioenen wel toereikend zijn, maar u misschien eerder wilt stoppen met werken of financiële onafhankelijkheid nastreeft. Een degelijke, overzichtelijke en vaak goedkope manier om deze derde pijler pensioenvoorziening in te vullen is pensioenbeleggen. Het bedrag dat u hier jaarlijks via pensioenbeleggen stort is fiscaal aftrekbaar, maar is wel aan een maximum gebonden, de jaarruimte.

De jaarruimte kunt u op jaarbasis berekenen, maar de overheid komt u ook tegemoet als u in de zeven voorgaande jaren te weinig pensioen opgebouwd heeft. Kortom, mocht u niet zeker weten of u voldoende pensioen heeft ingelegd voor de toekomst, bereken dan de jaarruimte. Hiermee ziet u eenvoudig hoe u, met hulp van de Belastingdienst en een beleggingsinstelling, kunt voorkomen dat u later een tekort krijgt. Of hoe u eerder kunt stoppen met werken natuurlijk!

Hoeveel kan ik fiscaal voordelig beleggen?

Bijgaand volgt een indicatie. Stel u heeft een belastbaar inkomen van €40.000. De jaarruimte die u in 2022 heeft is:

Jaarruimte = 13,3% van inkomen

Jaarruimte = 0,133 * €40.000 = €5.320

De exacte berekeningen kunnen variëren, daarom het is belangrijk om de fiscale regels en richtlijnen te raadplegen. Door de invoering van de Wet Toekomst Pensioenen wordt vanaf 2022 de jaarruimte verhoogd van 13,3% naar 30%.

U kunt uw jaarruimte berekenen met de tools van de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst staat uitgelegd hoe deze tool precies werkt.

Hulpmiddel lijfrentepremie Belastingdienst

Vragen?
Bel onze specialisten

0486 – 700215
Vrijblijvend afspraak maken
  • Actief vermogensbeheer
  • Uitstekende service
  • Persoonlijk en onafhankelijk advies