Lijfrente tussentijds laten uitkeren, kan dat?

Een bancaire lijfrente is een financieel product dat vaak wordt gebruikt om een vermogen op te bouwen voor het pensioen. Maar wat als je om wat voor reden dan ook besluit dat je het geld eerder nodig hebt?

De redenen voor het tussentijds uitkeren zijn divers, zoals een verbouwing, aflossing hypotheek, een grote onverwachte uitgave, verlies van de baan, ziekte of de klant weet niet meer precies wat er mogelijk is met zijn lijfrente. In dat geval kun je overwegen om je bancaire lijfrente af te kopen. Laten we eens kijken naar wat dit betekent en waar je op moet letten.

Wat is het afkopen van een bancaire lijfrente?

Het afkopen van een bancaire lijfrente betekent dat je het geld dat je hebt gespaard in je lijfrente eerder wilt opnemen dan oorspronkelijk gepland. Normaal gesproken moet je wachten tot je met pensioen gaat voordat je toegang hebt tot het geld in je lijfrente.

Kun je een bancaire lijfrente afkopen / laten uitkeren?

Het antwoord is: Ja, een lijfrente kan tussentijds uitgekeerd worden.

Waar moet je op letten bij het afkopen van een bancaire lijfrente?

Het afkopen van een bancaire lijfrente is een belangrijke beslissing, en er zijn enkele dingen waarmee je rekening moet houden:

  • Boetes en kosten: Afhankelijk van je contract, kunnen er boetes of kosten verbonden zijn aan het afkopen van je lijfrente. Dit kan invloed hebben op het bedrag dat je uiteindelijk ontvangt.
  • Fiscale gevolgen: Het afkopen van een lijfrente kan belastinggevolgen hebben. Het is slim om met een belastingadviseur te praten om te begrijpen hoe dit jou kan beïnvloeden.
  • Verlies van toekomstige uitkeringen: Als je je lijfrente afkoopt, verlies je de toekomstige uitkeringen die je zou hebben ontvangen als je wachtte tot je met pensioen ging. Dit kan een aanzienlijk financieel verlies zijn.
  • Alternatieven overwegen: Voordat je beslist om je lijfrente af te kopen, overweeg of er andere opties zijn, zoals leningen of financiële bijstand, om met je huidige behoeften om te gaan zonder je pensioenspaargeld aan te spreken.
  • Praten met een financieel adviseur: Het is verstandig om met een financieel adviseur te praten voordat je de beslissing neemt om je bancaire lijfrente af te kopen. Zij kunnen je helpen de gevolgen te begrijpen en ervoor te zorgen dat dit de beste keuze is voor jouw situatie.

Fiscale consequenties

Een (gedeeltelijke) uitkering ziet de fiscus als afkoop. Het gevolg van afkoop is dat de gehele lijfrente in één keer belast wordt tegen maximaal 52% Daarnaast moet je nog een fiscale boete betalen, zijnde 20% revisierente over de waarde. Snel gerekend houd je van elke €10 slechts €3 over.

Er is een uitzondering op bovenstaande. Als de waarde van de lijfrente niet meer is dan € 4.898 (2023) dan is er een mogelijkheid om de lijfrente vroegtijdig te beëindigen zonder dat je een revisierente dient te betalen. Het bedrag dat je aan revisierente moet betalen, geef je aan in je aangifte.

Lijfrente tussentijds laten uitkeren, kan dat?

Het afkopen van een bancaire lijfrente kan soms de juiste beslissing zijn, maar het is geen beslissing die lichtvaardig moet worden genomen. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en de mogelijke gevolgen te begrijpen voordat je tot actie overgaat. Het is altijd verstandig om je voordien door jouw (fiscaal) adviseur te laten adviseren.

Vragen?
Bel onze specialisten

0486 – 700215
Vrijblijvend afspraak maken
  • Actief vermogensbeheer
  • Uitstekende service
  • Persoonlijk en onafhankelijk advies